1
Oloupejte 700 g jablek, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky 1,5 × 1,5 cm.
2
Smíchejte s třtinovým cukrem, skořicí, muškátovým květem a badyánem.
3
Nastrouhejte kůru z bio citronu a vymačkejte šťávu. Vše dobře promíchejte a dejte do pekáčku. Jablka pečte na 200 °C cca 20–30 minut, až změknou a zkaramelizují. Vyndejte a nechte vychladnout.
4
Mezitím usušte jemně nakrájené plátky zbylého jablka rozprostřené na plechu s pečicím papírem v troubě na 160 °C cca 30–40 minut dle tloušťky.
5
Na karamel si připravte pánvičku. Do ní vložte cukr krystal a nechte ho na plameni zkaramelizovat. Mezitím zahřejte 100 ml smetany ke šlehání v mikrovlnce do horka. Až cukr zkaramelizuje, stáhněte ho z plotny a pomalu postupně přilévejte za stálého míchání horkou smetanu, nakonec přidejte máslo a špetku soli. Nechte v misce vychladnout do pokojové teploty.
6
Připravte skleničky. Do 2/3 vložte jablka, pak lžíci karamelu. Na pánvi opražte nasekané vlašské ořechy spolu s vločkami a vsypte na karamel. Nakonec ušlehejte zbylou šlehačku dotuha a zakryjte jablky s karamelem. Vše ozdobte plátkem jablka.
1
Oloupejte 700 g jablek, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky 1,5 × 1,5 cm.
2
Smíchejte s třtinovým cukrem, skořicí, muškátovým květem a badyánem.
3
Nastrouhejte kůru z bio citronu a vymačkejte šťávu. Vše dobře promíchejte a dejte do pekáčku. Jablka pečte na 200 °C cca 20–30 minut, až změknou a zkaramelizují. Vyndejte a nechte vychladnout.
4
Mezitím usušte jemně nakrájené plátky zbylého jablka rozprostřené na plechu s pečicím papírem v troubě na 160 °C cca 30–40 minut dle tloušťky.
5
Na karamel si připravte pánvičku. Do ní vložte cukr krystal a nechte ho na plameni zkaramelizovat. Mezitím zahřejte 100 ml smetany ke šlehání v mikrovlnce do horka. Až cukr zkaramelizuje, stáhněte ho z plotny a pomalu postupně přilévejte za stálého míchání horkou smetanu, nakonec přidejte máslo a špetku soli. Nechte v misce vychladnout do pokojové teploty.
6
Připravte skleničky. Do 2/3 vložte jablka, pak lžíci karamelu. Na pánvi opražte nasekané vlašské ořechy spolu s vločkami a vsypte na karamel. Nakonec ušlehejte zbylou šlehačku dotuha a zakryjte jablky s karamelem. Vše ozdobte plátkem jablka.