1
Filety z kapra očistěte a pokapejte šťávou z citronu a nechte asi 15 minut odležet. Pak je dejte na 5 minut vařit do vroucí osolené vody. Vyndejte je, vývar uschovejte a filety zbavte kůže a každý přepulte. Mrkev, petržel, celer i cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte zeleninu, posypte cukrem a opečte dočervena. Zaprašte ji moukou a opékejte dozlatova. Zalijte trochou vývaru z ryby, aby byla zelenina tak akorát potopená, dusila se, ne vařila, přidejte 2 oloupaná kolečka citronu a přiveďte k varu. Přidejte perník, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, povidla, víno a krátce, asi 10 minut, povařte. Podle chuti dolaďte cukrem a citronovou šťávou nebo octem. Pak přeceďte a do omáčky dejte propláchnuté rozinky, přepůlené sušené švestky, ořechy a džem. Znovu asi 10 minut vařte. Nakonec do omáčky dejte kapří maso, krátce zahřejte, odstavte, nechte vychladnout a pak dejte na den do chladu, aby se vše rozleželo.