1
Troubu předehřejte na 150 °C.
2
Kachnu očistěte a osolte. Špek, rohlíky, datle i hrušku nakrájejte. Špek vypečte, přidejte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
3
Vmíchejte datle, hrušku, ořechy a lístky tymiánu. Do vychladlé směsi zapracujte vejce, osolte a opepřete. Vzniklou nádivkou naplňte kachnu a uzavřete pomocí špejle.
4
Na marinádu promíchejte koňak, cukr, zázvor a skořici. Potřete jí kachnu a vložte do pekáče prsy dolů, podlijte vodou a pečte zvolna asi dvě a půl hodiny. Otočte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Odeberte naběrač-
ku výpeku k přípravě omáčky. Podávejte s bramborovými šiškami a vinnou omáčkou.
5
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, osolte, vyklepněte vejce, přidejte žloutek navíc a vše zpracujte do hladkého těsta. Dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta odeberte části velikosti dlaně, válejte z nich delší válečky, které následně nakrájejte na kousky o délce zhruba pěti centimetrů. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, a poté ještě dvě až tři minuty.
6
Strouhanku nasucho opražte v pánvi. Přesypte do hlubšího talíře a obalte v ní hotové šišky.
7
Zkaramelizujte cukr, přidejte skořici, badyán, podlijte vínem a nechte odpařit. Přilijte naběračku kachního výpeku a redukujte do zhoustnutí.
1
Troubu předehřejte na 150 °C.
2
Kachnu očistěte a osolte. Špek, rohlíky, datle i hrušku nakrájejte. Špek vypečte, přidejte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
3
Vmíchejte datle, hrušku, ořechy a lístky tymiánu. Do vychladlé směsi zapracujte vejce, osolte a opepřete. Vzniklou nádivkou naplňte kachnu a uzavřete pomocí špejle.
4
Na marinádu promíchejte koňak, cukr, zázvor a skořici. Potřete jí kachnu a vložte do pekáče prsy dolů, podlijte vodou a pečte zvolna asi dvě a půl hodiny. Otočte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Odeberte naběrač-
ku výpeku k přípravě omáčky. Podávejte s bramborovými šiškami a vinnou omáčkou.
5
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, osolte, vyklepněte vejce, přidejte žloutek navíc a vše zpracujte do hladkého těsta. Dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta odeberte části velikosti dlaně, válejte z nich delší válečky, které následně nakrájejte na kousky o délce zhruba pěti centimetrů. Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, a poté ještě dvě až tři minuty.
6
Strouhanku nasucho opražte v pánvi. Přesypte do hlubšího talíře a obalte v ní hotové šišky.
7
Zkaramelizujte cukr, přidejte skořici, badyán, podlijte vínem a nechte odpařit. Přilijte naběračku kachního výpeku a redukujte do zhoustnutí.