Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJidášky a pečení ptáčkové
Albert logoAlbert logo
  • Jidášky a pečení ptáčkové

Jidášky a pečení ptáčkové

Klasické pochoutky nesmí na velikonoční tabuli chybět. Připravte si k odpolední kávě jidášky a pečené ptáčky.
Jidášky a pečení ptáčkové
Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
25 porcí
  • Máslo 170 g
  • Droždí čerstvé 40 g
  • Smetana na vaření 300 ml
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Citronová kůra BIO 1 ks
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Med 2 plž
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 170 g
  • Droždí čerstvé 40 g
  • Smetana na vaření 300 ml
  • Cukr krupicový 80 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Citronová kůra BIO 1 ks
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Med 2 plž
  • Vejce 1 ks

Příprava

1
Smetanu trochu ohřejte, jen tak, abyste v ní udrželi prst. Nadrobte do ní droždí, přidejte po lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít. Z másla odkrojte stranou 20 g a zbytek rozpusťte.
2
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Dobře propracujte. Pak mísu zakryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo a nechte zhruba hodinu a půl kynout.
3
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na poloviny, poté na čtvrtiny a tak dál, až získáte 24 stejně velkých dílků těsta. Z každého uválejte pramen zhruba 20–25 cm dlouhý a stočte do spirálky, zavažte do uzlu nebo vytvarujte jako ptáčka.
4
Na plechu nechte jidášky ještě půl hodiny kynout. Než půjdou do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Trvá to 15–20 minut.
5
Med zahřejte, a až bude horký a tekutý, vmíchejte do něj zbylé máslo. Touto tekutinou potřete upečené jidášky a nechte vychladnout.
1
Smetanu trochu ohřejte, jen tak, abyste v ní udrželi prst. Nadrobte do ní droždí, přidejte po lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít. Z másla odkrojte stranou 20 g a zbytek rozpusťte.
2
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Dobře propracujte. Pak mísu zakryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo a nechte zhruba hodinu a půl kynout.
3
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na poloviny, poté na čtvrtiny a tak dál, až získáte 24 stejně velkých dílků těsta. Z každého uválejte pramen zhruba 20–25 cm dlouhý a stočte do spirálky, zavažte do uzlu nebo vytvarujte jako ptáčka.
4
Na plechu nechte jidášky ještě půl hodiny kynout. Než půjdou do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Trvá to 15–20 minut.
5
Med zahřejte, a až bude horký a tekutý, vmíchejte do něj zbylé máslo. Touto tekutinou potřete upečené jidášky a nechte vychladnout.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 33 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.