1
V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
2
Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.
3
Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
5
Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.
6
Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.
1
V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
2
Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.
3
Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4
Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
5
Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.
6
Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.