1
Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr, vanilku a špetku soli utřete do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidávejte vejce a šlehejte, přidejte i smetanu. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a zapracujte je do směsi – nakonec do těsta zamíchejte i mléko. Těsto nalijte do formy a pečte asi hodinu a dvacet minut. (Špejle zapíchnutá v těstě musí být suchá).
2
Mezitím připravte sirup: V rendlíku ohřejte 50 ml vody a rozpusťte v ní cukr a vanilku. Upečený korpus nechte půl hodiny chladnout, propíchejte ho po celé šířce špejlí až do dna a postupně na něj nalévejte sirup, aby se do něj všechen vsákl. Nechte ho úplně vychladnout.
3
Ze surovin na krém umíchejte hladkou náplň. Vychladlý dort nadvakrát prokrojte: na spodní část namažte marmeládu, na ni náplň, přiklopte prostřední – a tu potřete už jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřete ještě marmeládou, aby se na něj dobře přichytil marcipán.
4
Z bílého marcipánu vyválejte plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneste ho na dort a po stranách ho domodelujte namočeným nožem.
5
Z barevného marcipánu podle své fantazie vytvarujte postavičky, trávu a vajíčka a ozdobte jimi hotový dort.
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr, vanilku a špetku soli utřete do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidávejte vejce a šlehejte, přidejte i smetanu. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a zapracujte je do směsi – nakonec do těsta zamíchejte i mléko. Těsto nalijte do formy a pečte asi hodinu a dvacet minut. (Špejle zapíchnutá v těstě musí být suchá).
2
Mezitím připravte sirup: V rendlíku ohřejte 50 ml vody a rozpusťte v ní cukr a vanilku. Upečený korpus nechte půl hodiny chladnout, propíchejte ho po celé šířce špejlí až do dna a postupně na něj nalévejte sirup, aby se do něj všechen vsákl. Nechte ho úplně vychladnout.
3
Ze surovin na krém umíchejte hladkou náplň. Vychladlý dort nadvakrát prokrojte: na spodní část namažte marmeládu, na ni náplň, přiklopte prostřední – a tu potřete už jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřete ještě marmeládou, aby se na něj dobře přichytil marcipán.
4
Z bílého marcipánu vyválejte plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneste ho na dort a po stranách ho domodelujte namočeným nožem.
5
Z barevného marcipánu podle své fantazie vytvarujte postavičky, trávu a vajíčka a ozdobte jimi hotový dort.