Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJak správně uvařit vejce?
Albert logoAlbert logo
  • Jak správně uvařit vejce?

Jak správně uvařit vejce?

Slepičí vajíčka patří odedávna na náš stůl a dopřávat bychom si je měli nejen na Velikonoce. Jsou plná energie a obsahují kvalitnější protein, než je v mase, mléku či rybách. S naším návodem připravíte nejen pošírované neboli ztracené vejce jako šéfkuchař.
Jak správně uvařit vejce?
Snadné
0-15 minut
4/5
Vegetariánské
Postupy a dekorace

Ingredience

Složení
4 porce
  • Voda 1 l
  • Vejce 4 ks
  • Kvasný ocet 1 plž
  • Voda 1 l
  • Vejce 4 ks
  • Kvasný ocet 1 plž

Příprava

1
Ve velkém hrnci dejte vařit dostatek vody s octem – 1 lžíce octa na litr vody. Vajíčko rozklepněte do hrnku nebo naběračky, vždy jen jedno. Lžící roztočte vodu v hrnci tak, aby se uprostřed udělal vír. Přesně do jeho středu opatrně vyklopte vejce a vařte přesně tři minuty.
2
Lžící si můžete trochu pomoci, aby se bílek pěkně obalil kolem žloutku. Pošírované vajíčko vyndejte děrovanou naběračkou a stejně postupujte také s ostatními vajíčky. Ztracená vejce můžete také servírovat do skla. Stačí je posypat parmazánem a čerstvou pažitkou.
1
Ve velkém hrnci dejte vařit dostatek vody s octem – 1 lžíce octa na litr vody. Vajíčko rozklepněte do hrnku nebo naběračky, vždy jen jedno. Lžící roztočte vodu v hrnci tak, aby se uprostřed udělal vír. Přesně do jeho středu opatrně vyklopte vejce a vařte přesně tři minuty.
2
Lžící si můžete trochu pomoci, aby se bílek pěkně obalil kolem žloutku. Pošírované vajíčko vyndejte děrovanou naběračkou a stejně postupujte také s ostatními vajíčky. Ztracená vejce můžete také servírovat do skla. Stačí je posypat parmazánem a čerstvou pažitkou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak poznat čerstvé vejce?
    Čerstvá vajíčka mají průhledný bílek a kompaktní žloutek. Pokud chcete mít jistotu ještě předtím, než je rozklepnete, ponořte vajíčka do studené vody. Ta, co vyplavou nahoru, jsou staršího data. Na barvě skořápky nezáleží, uvnitř najdete nutričně vždy stejně hodnotné vejce. Rozdílný odstín žloutku je způsoben stravou slepic, nikoli způsobem chovu. Vejce udržíte čerstvá správným uskladněním. Vajíčka skladujte nejlépe při teplotě +5 až +8 °C. I když ledničky mají speciální držáky na vajíčka právě ve dvířkách, mnohem lépe jim bude vzadu v lednici, kde je teplota stabilní. Ukládejte je špičkou dolů. Je to sice trochu proti logice stability, ale právě na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Nejpozději do tří týdnů od snášky vajíčka spotřebujte.
  • Jak dlouho vařit vejce?
    Uvařit vajíčka není nic složitého. Nechte je ohřát na pokojovou teplotu a teprve pak vložte do vroucí vody. V ten moment zapněte stopky a počítejte: 3 minuty pro pošírované vejce; 5 minut pro vajíčka naměkko; 7 minut pro vajíčka s tekutým středem zvaná nahniličko; 10 minut pro vajíčka natvrdo. Ve všech případech uvařená vajíčka ihned dejte pod proud studené vody. Potřebují šokově vychladit, aby se dobře loupala skořápka.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 27.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 27.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.

ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM, ABYSTE JEDLI LÉPE

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu.