Čerstvá vajíčka mají průhledný bílek a kompaktní žloutek. Pokud chcete mít jistotu ještě předtím, než je rozklepnete, ponořte vajíčka do studené vody. Ta, co vyplavou nahoru, jsou staršího data. Na barvě skořápky nezáleží, uvnitř najdete nutričně vždy stejně hodnotné vejce. Rozdílný odstín žloutku je způsoben stravou slepic, nikoli způsobem chovu. Vejce udržíte čerstvá správným uskladněním. Vajíčka skladujte nejlépe při teplotě +5 až +8 °C. I když ledničky mají speciální držáky na vajíčka právě ve dvířkách, mnohem lépe jim bude vzadu v lednici, kde je teplota stabilní. Ukládejte je špičkou dolů. Je to sice trochu proti logice stability, ale právě na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Nejpozději do tří týdnů od snášky vajíčka spotřebujte.