1
Vyložte formu o průměru 25 cm pečicím papírem. Ve větší míse ušlehejte vejce spolu s cukrem cca 5 minut, než bude hmota světlá a nadýchaná.
2
Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.
3
Do druhé misky prosejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně zamíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až nakonec spojíte obě směsi v ucelené těsto.
4
Jahody očistěte a 150 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte zhruba 1⁄2 těsta. Na těsto uložte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.
5
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15–20 minut vychladit ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
1
Vyložte formu o průměru 25 cm pečicím papírem. Ve větší míse ušlehejte vejce spolu s cukrem cca 5 minut, než bude hmota světlá a nadýchaná.
2
Přidejte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Stěrkou vše opatrně promíchejte vždy směrem odspodu nahoru.
3
Do druhé misky prosejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Směs po třetinách velmi opatrně zamíchejte do připravené mokré směsi. Pokračujte, až nakonec spojíte obě směsi v ucelené těsto.
4
Jahody očistěte a 150 g nakrájejte na plátky. Zbylé jahody přepulte. Do formy nalijte zhruba 1⁄2 těsta. Na těsto uložte plátky jahod a zalijte druhou polovinou těsta. Navrch dejte půlky jahod rozkrojenou částí dolů.
5
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 60 minut. Po upečení nechte ještě 15–20 minut vychladit ve formě. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.