Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJablečný závin
Albert logoAlbert logo
  • Jablečný závin

Jablečný závin

Jablečný závin je klasika, která nikdy neomrzí. Tento recept na jablečný závin je plný šťavnatých jablek, rozinek a voňavé skořice, což dohromady tvoří dokonalou kombinaci chutí. Ideální jako dezert po rodinném obědě nebo jako sladká svačina ke kávě. Připravte si tento tradiční jablečný závin a užijte si jeho lahodnou chuť!
Jablečný závin
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 30 g
  • Olej slunečnicový 55 ml
  • Mouka hladká 200 g
  • Voda 100 ml
  • Jablko 320 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Vlašské ořechy 40 g
  • Skořice mletá 1 plž
  • Rozinky 40 g
  • Cukr třtinový 50 g
  • Strouhanka 40 g
  • Máslo 30 g
  • Olej slunečnicový 55 ml
  • Mouka hladká 200 g
  • Voda 100 ml
  • Jablko 320 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Vlašské ořechy 40 g
  • Skořice mletá 1 plž
  • Rozinky 40 g
  • Cukr třtinový 50 g
  • Strouhanka 40 g

Příprava

1
Připravte si mističku, kterou vymažte olejem. Část oleje si ještě nechte na „zalití“ těsta. V misce smíchejte 150 g mouky, vodu a 20 ml oleje na lepivou hmotu.
2
Těsto vypracujte, až bude krásně vláčné, přendejte ho do vymazané misky a zalijte zbytkem oleje, tak aby těsto v lednici neosychalo. Nechte přes noc odležet, aby se aktivoval lepek v mouce.
3
Na vyšší prkénko rozprostřete utěrku.
4
Aby se těsto nepřilepilo, po celé její ploše ji bohatě posypte hladkou moukou. Doporučuje se 50 g. Pomoučněte si i ruce, aby se vám těsto na ně nelepilo. Na takto připravené desce lehce vyválejte odležené těsto do obdélníku o velikosti 15 × 20 cm. Dlaněmi roztahujte těsto do vzduchu. Pracujte rychle a opatrně. Když je těsto o 10 cm větší, zahákněte ho na kraje prkénka. Prkénko je cca 30 × 25 cm velké.
5
Zatím si připravíte jablečnou náplň. Očištěná, oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky, přelijte šťávou z citronu a promíchejte.
6
Nahrubo nasekané ořechy spolu s rozinkami přidejte k jablkům. Do směsi přisypte cukr, skořici a vše dobře promíchejte.
7
Třetinu nataženého těsta posypte strouhankou, kterou pak poklaďte jablečnou náplní.
8
Celou směs zaviňte do těsta pomocí utěrky, konce dobře zatlačte do těsta.
9
Nakonec pomažte celou vrchní část rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 30 minut.
1
Připravte si mističku, kterou vymažte olejem. Část oleje si ještě nechte na „zalití“ těsta. V misce smíchejte 150 g mouky, vodu a 20 ml oleje na lepivou hmotu.
2
Těsto vypracujte, až bude krásně vláčné, přendejte ho do vymazané misky a zalijte zbytkem oleje, tak aby těsto v lednici neosychalo. Nechte přes noc odležet, aby se aktivoval lepek v mouce.
3
Na vyšší prkénko rozprostřete utěrku.
4
Aby se těsto nepřilepilo, po celé její ploše ji bohatě posypte hladkou moukou. Doporučuje se 50 g. Pomoučněte si i ruce, aby se vám těsto na ně nelepilo. Na takto připravené desce lehce vyválejte odležené těsto do obdélníku o velikosti 15 × 20 cm. Dlaněmi roztahujte těsto do vzduchu. Pracujte rychle a opatrně. Když je těsto o 10 cm větší, zahákněte ho na kraje prkénka. Prkénko je cca 30 × 25 cm velké.
5
Zatím si připravíte jablečnou náplň. Očištěná, oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky, přelijte šťávou z citronu a promíchejte.
6
Nahrubo nasekané ořechy spolu s rozinkami přidejte k jablkům. Do směsi přisypte cukr, skořici a vše dobře promíchejte.
7
Třetinu nataženého těsta posypte strouhankou, kterou pak poklaďte jablečnou náplní.
8
Celou směs zaviňte do těsta pomocí utěrky, konce dobře zatlačte do těsta.
9
Nakonec pomažte celou vrchní část rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 30 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 41 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 34 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 13 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 41 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.