1
V robotu vypracujte těsto ze 70 g cukru moučky, 350 g hladké mouky, špetky soli a 150 g másla. Rozklepněte 5 vajec, oddělte žloutky a bílky. Pokračujte v hnětení a postupně do těsta přidávejte žloutky. Vál posypte zbytkem mouky, přendejte na něj těsto a vytvarujte ho do bochánku. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 15 minut do lednice. Koláčovou formu průměru 28 cm vymažte zbylým máslem.
2
Těsto prsty vymačkejte do vymazané koláčové formy až po okraj. Překryjte pečicím papírem a zatěžkejte sušenými fazolemi. Pečte 15 minut v troubě na 180 °C. Pečicí papír s fazolemi sundejte a pečte dalších 10 minut na 180 °C dozlatova.
3
Mezitím oloupejte 5 jablek, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Vložte je do rendlíku, přidejte 200 ml vody, 100 g cukru moučky a sáček vanilkového cukru a vařte, dokud se voda neodpaří. Náplň rozetřete na upečené těsto a pečte dalších 15 minut.
4
Ve vodní lázni vyšlehejte 5 bílků do polotuhého sněhu a postupně během šlehání přidávejte zbylých 100 g cukru moučky. Meringue přendejte do zdobicího sáčku s hladkou tryskou, ozdobně naneste na jablka a vložte zpět do trouby. Pečte 5 minut na 200 °C, dokud špičky meringue nezezlátnou. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte. Rozhodně nesmí na vaší podzimní hostině chybět!
1
V robotu vypracujte těsto ze 70 g cukru moučky, 350 g hladké mouky, špetky soli a 150 g másla. Rozklepněte 5 vajec, oddělte žloutky a bílky. Pokračujte v hnětení a postupně do těsta přidávejte žloutky. Vál posypte zbytkem mouky, přendejte na něj těsto a vytvarujte ho do bochánku. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 15 minut do lednice. Koláčovou formu průměru 28 cm vymažte zbylým máslem.
2
Těsto prsty vymačkejte do vymazané koláčové formy až po okraj. Překryjte pečicím papírem a zatěžkejte sušenými fazolemi. Pečte 15 minut v troubě na 180 °C. Pečicí papír s fazolemi sundejte a pečte dalších 10 minut na 180 °C dozlatova.
3
Mezitím oloupejte 5 jablek, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Vložte je do rendlíku, přidejte 200 ml vody, 100 g cukru moučky a sáček vanilkového cukru a vařte, dokud se voda neodpaří. Náplň rozetřete na upečené těsto a pečte dalších 15 minut.
4
Ve vodní lázni vyšlehejte 5 bílků do polotuhého sněhu a postupně během šlehání přidávejte zbylých 100 g cukru moučky. Meringue přendejte do zdobicího sáčku s hladkou tryskou, ozdobně naneste na jablka a vložte zpět do trouby. Pečte 5 minut na 200 °C, dokud špičky meringue nezezlátnou. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte. Rozhodně nesmí na vaší podzimní hostině chybět!