1
Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku – ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.
2
Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi ¼ a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10–15 minut chladit. Pak přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte pečicími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4
Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5
Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6
Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20–25 minut dozlatova.
7
Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
8
TIP: Do koláče můžete použít i naše šmoulí jablíčka. Více o nich se dozvíte v obsáhlé reportáži.
1
Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku – ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.
2
Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi ¼ a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10–15 minut chladit. Pak přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte pečicími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4
Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5
Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6
Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20–25 minut dozlatova.
7
Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
8
TIP: Do koláče můžete použít i naše šmoulí jablíčka. Více o nich se dozvíte v obsáhlé reportáži.