Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJablečná šarlota
Albert logoAlbert logo
  • Jablečná šarlota

Jablečná šarlota

Jablečná šarlota
Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Cider 500 ml
  • Citronová šťáva 4 plž
  • Jablko 1,5 kg
  • Cukr třtinový 3 plž
  • Calvados 8 plž
  • Piškoty cukrářské 200 g
  • Mascarpone 250 g
  • Zakysaná smetana 250 g
  • Smetana ke šlehání 2 ks
  • Cukr vanilkový 2 ks
  • Vlašské ořechy nasekané 1 hrs.
  • Cider 500 ml
  • Citronová šťáva 4 plž
  • Jablko 1,5 kg
  • Cukr třtinový 3 plž
  • Calvados 8 plž
  • Piškoty cukrářské 200 g
  • Mascarpone 250 g
  • Zakysaná smetana 250 g
  • Smetana ke šlehání 2 ks
  • Cukr vanilkový 2 ks
  • Vlašské ořechy nasekané 1 hrs.

Příprava

1
Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak duste pod pokličkou při velmi nízké teplotě tak, aby jablka malinko změkla, ale nerozpadala se. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
2
Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
3
Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte ve šťávě s alkoholem a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone našlehaným se zakysanou smetanou a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte přes noc do chladničky.
4
Dezertní talířek vyměňte za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.
1
Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak duste pod pokličkou při velmi nízké teplotě tak, aby jablka malinko změkla, ale nerozpadala se. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
2
Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
3
Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte ve šťávě s alkoholem a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone našlehaným se zakysanou smetanou a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte přes noc do chladničky.
4
Dezertní talířek vyměňte za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 27.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 27.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.