Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyHusí kaldoun s bylinkovými knedlíčky
Albert logoAlbert logo
  • Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Při svatomartinských hodech nepřijde nic nazmar. Ze zbytku pečené husy připravíte vydatný kaldoun. Jedná se vlastně o klasický vývar z pečených kostí zjemněný smetanou, který lze obohatit o droby, knedlíčky či noky.
Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky
Velmi snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Den Svatého Martina
Polévka

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Máslo 80 g
  • Mrkev 7 ks
  • Husí skelet
  • Cibule 2 ks
  • Petržel 5 ks
  • Celer 1/2 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření 5 ks
  • Pepř celý 8 ks
  • Smetana na vaření 150 ml
  • Petržel hladkolistá 1,5 hrs.
  • Mouka hladká 4 plž
  • Houska 1,5 ks
  • Pepř
  • Muškátový oříšek 1/2 člž
  • Krupice 250 g
  • Sůl
  • Vývar husí 250 ml
  • Pažitka čerstvá 1/2 svaz.
  • Máslo 80 g
  • Mrkev 7 ks
  • Husí skelet
  • Cibule 2 ks
  • Petržel 5 ks
  • Celer 1/2 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření 5 ks
  • Pepř celý 8 ks
  • Smetana na vaření 150 ml
  • Petržel hladkolistá 1,5 hrs.
  • Mouka hladká 4 plž
  • Houska 1,5 ks
  • Pepř
  • Muškátový oříšek 1/2 člž

Příprava

1
Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
2
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu. 
3
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou. 
4
Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
5
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.
1
Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
2
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu. 
3
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou. 
4
Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
5
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 18 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 4 dny

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 18 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.