Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyHouskové knedlíky
Albert logoAlbert logo
  • Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Tyto knedlíky jsou ideálním doplňkem k mnoha českým pokrmům, jako jsou svíčková nebo guláš. S jednoduchými ingrediencemi a snadným postupem si připravíte dokonalé knedlíky, které budou vždy nadýchané a chutné.
Houskové knedlíky
Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Recepty na každý den
Příloha

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Máslo
  • Mouka hrubá 150 g
  • Houska 4 ks
  • Sůl 1 člž
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Máslo
  • Mouka hrubá 150 g
  • Houska 4 ks
  • Sůl 1 člž
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 1 ks

Příprava

1
Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2
Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3
Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4
Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.
1
Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2
Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3
Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4
Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 33 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.