1
Trochou oleje vymastěte pečicí plech. Lilky důkladně omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každý z obou stran osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech, aby se jeden druhého nedotýkaly. Pak je pokapejte olivovým olejem a dejte doprostřed trouby, pod co nejvíce rozpálený gril, a grilujte zhruba deset minut. Po pěti minutách plátky obraťte.
2
Řapíky celeru omyjte, ovadlé části i konce přitom odřízněte, a nakrájejte na kostičky. Citron omyjte a opatrně z něj nastrouhejte kůru. Pak citron přepulte a vymačkejte šťávu. Petrželku nasekejte najemno. Sardelky rozmačkejte spodní stranou vidličky ve větší míse, přidejte k nim citronovou šťávu a zbytek oleje (část jste použili na vymaštění plechu a na lilky), celer, citronovou kůru, petrželku i kapary a suché bílé víno.
3
Lilky vyndejte z trouby a přendejte je do širší misky a zalijte sardelovou omáčkou a nechte minimálně čtyři hodiny marinovat. Poté podávejte, nejlépe s bílým chlebem.
1
Trochou oleje vymastěte pečicí plech. Lilky důkladně omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každý z obou stran osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech, aby se jeden druhého nedotýkaly. Pak je pokapejte olivovým olejem a dejte doprostřed trouby, pod co nejvíce rozpálený gril, a grilujte zhruba deset minut. Po pěti minutách plátky obraťte.
2
Řapíky celeru omyjte, ovadlé části i konce přitom odřízněte, a nakrájejte na kostičky. Citron omyjte a opatrně z něj nastrouhejte kůru. Pak citron přepulte a vymačkejte šťávu. Petrželku nasekejte najemno. Sardelky rozmačkejte spodní stranou vidličky ve větší míse, přidejte k nim citronovou šťávu a zbytek oleje (část jste použili na vymaštění plechu a na lilky), celer, citronovou kůru, petrželku i kapary a suché bílé víno.
3
Lilky vyndejte z trouby a přendejte je do širší misky a zalijte sardelovou omáčkou a nechte minimálně čtyři hodiny marinovat. Poté podávejte, nejlépe s bílým chlebem.