Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyFrancouzské choux s jahodami
Albert logoAlbert logo
  • Francouzské choux s jahodami

Francouzské choux s jahodami

Tento klasický francouzský nedělní dezert by bylo hřích neochutnat. Víte, že choux [čti šu] francouzsky znamená zelí? Je to proto, že kuličky odpalovaného těsta připomínají hlávky zelí.
Francouzské choux s jahodami
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Dezert

Ingredience

Složení
16 porcí
  • Máslo 90 g
  • Mouka hladká 105 g
  • Cukr třtinový 90 g
  • Mléko plnotučné 60 ml
  • Voda 65 ml
  • Cukr krupicový 15 g
  • Jahody 150 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mascarpone 150 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 150 ml
  • Vejce 3 ks
  • Máslo 90 g
  • Mouka hladká 105 g
  • Cukr třtinový 90 g
  • Mléko plnotučné 60 ml
  • Voda 65 ml
  • Cukr krupicový 15 g
  • Jahody 150 g
  • Sůl 1/2 člž
  • Mascarpone 150 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 150 ml
  • Vejce 3 ks

Příprava

1
V míse smíchejte 30 g měkkého másla, 30 g třtinového cukru, 30 g hladké mouky a uhněťte na těsto. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na 2 mm silnou placku a dejte ji spolu s papíry chladit na 1 hodinu do mrazáku.
2
Do hrnce vlijte mléko a vodu, přidejte zbytek másla a přiveďte pomalu k varu. Do mísy prosejte zbytek hladké mouky spolu s cukrem a solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.
3
Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte kulaté tvary o průměru 3 cm. Z vychlazené krusty vykrajujte pomocí vykrajovátka kolečko o průměru 3 cm. Každou krustu položte shora na nastříkané těsto na plechu. Choux pečte v předehřáté troubě na 190 °C 6 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a dopékejte dalších 35 minut dozlatova.
4
Mezitím připravte jahodový krém. Jahody očistěte, omyjte a 100 g z nich nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zasypte zbytkem třtinového cukru a svařte na hustější omáčku. Přendejte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí vložte do mísy jahodovou omáčku, mascarpone a smetanu. Vše opatrně ručním šlehačem vyšlehejte na krém. Ten přendejte do cukrářského pytlíku s otvorem cca 5 mm.
5
Upečené choux nechte vychladnout na mřížce. Nožem opatrně odřežte vršek přibližně v 1/3 kuličky. Takto připravené kuličky naplňte krémem a přiklopte. Zbytkem krému ozdobte vršky choux. Zbylé jahody rozkrojte na čtvrtiny a poklaďte na vrch krému. Bon appétit!
1
V míse smíchejte 30 g měkkého másla, 30 g třtinového cukru, 30 g hladké mouky a uhněťte na těsto. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na 2 mm silnou placku a dejte ji spolu s papíry chladit na 1 hodinu do mrazáku.
2
Do hrnce vlijte mléko a vodu, přidejte zbytek másla a přiveďte pomalu k varu. Do mísy prosejte zbytek hladké mouky spolu s cukrem a solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.
3
Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte kulaté tvary o průměru 3 cm. Z vychlazené krusty vykrajujte pomocí vykrajovátka kolečko o průměru 3 cm. Každou krustu položte shora na nastříkané těsto na plechu. Choux pečte v předehřáté troubě na 190 °C 6 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a dopékejte dalších 35 minut dozlatova.
4
Mezitím připravte jahodový krém. Jahody očistěte, omyjte a 100 g z nich nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zasypte zbytkem třtinového cukru a svařte na hustější omáčku. Přendejte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí vložte do mísy jahodovou omáčku, mascarpone a smetanu. Vše opatrně ručním šlehačem vyšlehejte na krém. Ten přendejte do cukrářského pytlíku s otvorem cca 5 mm.
5
Upečené choux nechte vychladnout na mřížce. Nožem opatrně odřežte vršek přibližně v 1/3 kuličky. Takto připravené kuličky naplňte krémem a přiklopte. Zbytkem krému ozdobte vršky choux. Zbylé jahody rozkrojte na čtvrtiny a poklaďte na vrch krému. Bon appétit!

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě -0 dní

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě -0 dní

Od 29.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě -0 dní

Od 23.10.2024 do 05.11.2024

Platný ještě 14 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.