Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyFrancouzské brambory
Albert logoAlbert logo
  • Francouzské brambory

Francouzské brambory

Vyzkoušejte náš osvědčený recept na tradiční české zapečené francouzské brambory. Tento oblíbený recept je klasikou, která se hodí jak k obědu tak k večeři a děti i tatínkové jej milují!
Francouzské brambory
Snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská
Recepty na každý den

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo
  • Brambory 1 kg
  • Vejce 3 ks
  • Cibule 1 ks
  • Smetana na vaření 330 ml
  • Eidam strouhaný 150 g
  • Hořčice plnotučná 1 plž
  • Pepř
  • Sůl
  • Rajčata cherry
  • Salám šunkový 150 g
  • Olej slunečnicový
  • Petrželka čerstvá
  • Máslo
  • Brambory 1 kg
  • Vejce 3 ks
  • Cibule 1 ks
  • Smetana na vaření 330 ml
  • Eidam strouhaný 150 g
  • Hořčice plnotučná 1 plž
  • Pepř
  • Sůl
  • Rajčata cherry
  • Salám šunkový 150 g
  • Olej slunečnicový
  • Petrželka čerstvá

Příprava

1
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
2
Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
3
V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
4
Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
5
Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
6
Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
1
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
2
Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
3
V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
4
Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
5
Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
6
Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jsou francouzské brambory z Francie?
    I když název napovídá, že jde o francouzský pokrm, ve Francii se podobné jídlo nazývá “tartiflette” a připravuje se z brambor zapečených se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, spoustou špeku, smetanou a bílým vínem. Tradiční recept na české francouzské brambory je velice jednoduchý recept, který komnbinuje zapečené brambory s uzeným masem, kyselou okurkou a cibulí, zalité rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka.
  • Tipy na recepty se zapečenými bramborami
    Pokud hledáte inspiraci na chutné a syté pokrmy z brambor, máme pro vás několik dalších skvělých receptů. Vyzkoušejte jednoduchý recept na rychlé zapečené brambory. Pro milovníky sýrových pokrmů je tu recept na brambory zapečené s cibulí a čedarem, který kombinuje jemnost sýra s křupavostí cibule. Pokud preferujete bylinky, zkuste brambory zapečené se sýrem a s tymiánem. A pro ty, kteří hledají něco speciálního, jsou tu plněné pečené brambory, které vás překvapí svou bohatou chutí a plností. Tyto recepty vám ukážou, jak mohou být brambory chutné a rozmanité.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 02.01.2025 do 07.01.2025

Platný ještě 7 dní

Od 02.01.2025 do 07.01.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.