Vyzkoušejte náš osvědčený recept na tradiční české zapečené francouzské brambory. Tento oblíbený recept je klasikou, která se hodí jak k obědu tak k večeři a děti i tatínkové jej milují!
Snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská
Recepty na každý den
Ingredience
Složení
4 porce
Máslo
Brambory 1 kg
Vejce 3 ks
Cibule 1 ks
Smetana na vaření 330 ml
Eidam strouhaný 150 g
Hořčice plnotučná 1 plž
Pepř
Sůl
Rajčata cherry
Salám šunkový 150 g
Olej slunečnicový
Petrželka čerstvá
Máslo
Brambory 1 kg
Vejce 3 ks
Cibule 1 ks
Smetana na vaření 330 ml
Eidam strouhaný 150 g
Hořčice plnotučná 1 plž
Pepř
Sůl
Rajčata cherry
Salám šunkový 150 g
Olej slunečnicový
Petrželka čerstvá
Příprava
1
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
2
Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
3
V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
4
Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
5
Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
6
Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
1
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
2
Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
3
V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
4
Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
5
Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
6
Brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jsou francouzské brambory z Francie?
I když název napovídá, že jde o francouzský pokrm, ve Francii se podobné jídlo nazývá “tartiflette” a připravuje se z brambor zapečených se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, spoustou špeku, smetanou a bílým vínem. Tradiční recept na české francouzské brambory je velice jednoduchý recept, který komnbinuje zapečené brambory s uzeným masem, kyselou okurkou a cibulí, zalité rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka.
Tipy na recepty se zapečenými bramborami
Pokud hledáte inspiraci na chutné a syté pokrmy z brambor, máme pro vás několik dalších skvělých receptů. Vyzkoušejte jednoduchý recept na rychlé zapečené brambory. Pro milovníky sýrových pokrmů je tu recept na brambory zapečené s cibulí a čedarem, který kombinuje jemnost sýra s křupavostí cibule. Pokud preferujete bylinky, zkuste brambory zapečené se sýrem a s tymiánem. A pro ty, kteří hledají něco speciálního, jsou tu plněné pečené brambory, které vás překvapí svou bohatou chutí a plností. Tyto recepty vám ukážou, jak mohou být brambory chutné a rozmanité.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!