1
Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.
2
V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.