Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
Albert logoAlbert logo
  • Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

Dětem se o nich zdá a dospělí s nimi zavzpomínají na dětství, když kuchyní zavoní vanilková omáčka. Buchtičky se šodó jsou stálicí v českých rodinách po generace.
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mléko 200 ml
  • Cukr krupicový 120 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Vejce 2 ks
  • Olej slunečnicový 100 ml
  • Smetana na vaření 50 ml
  • Vanilkový lusk 2 ks
  • Mléko plnotučné 700 ml
  • Škrob 1,5 plž
  • Vaječný žloutek 6 ks
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mléko 200 ml
  • Cukr krupicový 120 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Vejce 2 ks
  • Olej slunečnicový 100 ml
  • Smetana na vaření 50 ml
  • Vanilkový lusk 2 ks
  • Mléko plnotučné 700 ml
  • Škrob 1,5 plž
  • Vaječný žloutek 6 ks

Příprava

1
V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
2
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
3
Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
4
Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.
1
V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
2
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
3
Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
4
Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o vanilkovém lusku měli vědět
    Vanilkový lusk se získává z popínavých orchidejí rodu Vanilla. Aztékové jej v minulosti používali jako léčivý prostředek, především na podporu srdeční činnosti. V Evropě byl používán na snížení tělesné teploty a také jako afrodiziakum. S vanilinovým cukrem nemá nic společného.
  • Jak udělat buchtičky zdravější
    Hladkou mouku můžete zaměnit za nutričně kvalitnější mouku. Například za pohankovou nebo špaldovou. V krému použijte polotučné mléko a vynechte smetanu. Hotové jídlo můžete dozdobit přidáním borůvek, malin či jahod.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.