Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDuhový narozeninový dort s vanilkovým krémem
Albert logoAlbert logo
  • Duhový narozeninový dort s vanilkovým krémem

Duhový narozeninový dort s vanilkovým krémem

Dort, jako by ho upekl sám pestrobarevný jednorožec. Na každé dětské party zazáří a vaší malé princezně nebo loupežníkovi zazáří oči štěstím.
Duhový narozeninový dort s vanilkovým krémem
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Narozeniny
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Máslo 350 g
  • Mouka hrubá
  • Cukr krupicový 550 g
  • Mléko 250 ml
  • Mouka hladká 260 g
  • Vanilkový extrakt 1/2 člž
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Vaječný bílek 6 ks
  • Cukrové zdobení 100 g
  • Sůl
  • Potravinářské barvivo
  • Máslo 350 g
  • Mouka hrubá
  • Cukr krupicový 550 g
  • Mléko 250 ml
  • Mouka hladká 260 g
  • Vanilkový extrakt 1/2 člž
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Vaječný bílek 6 ks
  • Cukrové zdobení 100 g
  • Sůl
  • Potravinářské barvivo

Příprava

1
Troubu předehřejte na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 15 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do mísy dejte 100 g změklého másla a 350 g cukru. Třete do pěny přibližně 5 minut. Přidejte 250 ml mléka a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Utřete dohladka a odložte stranou.
2
V míse smíchejte 260 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, špetku soli a vsypte do máslové směsi. Přidejte bílky ze 2 vajec a míchejte dohladka. Nakonec do směsi přidejte cukrové zdobení. Rozdělte těsto rovnoměrně do obou forem a pečte přibližně 30 minut. Pro kontrolu můžete vpíchnout do korpusu dřevěnou špejli, pokud se těsto na ni nelepí, je upečený. Po upečení nechte vychladnout.
3
Na vanilkový máslový krém si dejte do misky nad vodní lázeň 4 bílky, 200 g cukru a šlehejte. Směs by měla mít zhruba 65 °C. Když je cukr rozpuštěný a směs je horká, máte hotovo. Sundejte z vodní lázně a šlehejte dál, dokud hmota nezbělá a není hladká a lesklá. Když už se miska ochladí na dotek, začněte pomalu po kouscích přidávat 250 g máslo. Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte dohladka.
4
Oba korpusy rozkrojte podélně na 3 pláty. Na dortový podnos položte první plát, potřete ho vrstvou krému, na něj položte další a pokračujte dále se všemi pláty. Poté tenkou vrstvou krému pomažte celý dort. Zbylý krém rozdělte do 3 misek, obarvěte potravinářskými barvami a zhruba po třetinách jimi pomažte celý dort. Začněte ve spodní části a postupujte směrem nahoru. Dort si opatrně otáčejte, aby byla každá vrstva rovnoměrná. Na závěr posypte dort cukrovým zdobením. Dejte dort vychladit a pak už může oslava začít.
1
Troubu předehřejte na 175 °C. Dvě dortové formy o průměru 15 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do mísy dejte 100 g změklého másla a 350 g cukru. Třete do pěny přibližně 5 minut. Přidejte 250 ml mléka a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Utřete dohladka a odložte stranou.
2
V míse smíchejte 260 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, špetku soli a vsypte do máslové směsi. Přidejte bílky ze 2 vajec a míchejte dohladka. Nakonec do směsi přidejte cukrové zdobení. Rozdělte těsto rovnoměrně do obou forem a pečte přibližně 30 minut. Pro kontrolu můžete vpíchnout do korpusu dřevěnou špejli, pokud se těsto na ni nelepí, je upečený. Po upečení nechte vychladnout.
3
Na vanilkový máslový krém si dejte do misky nad vodní lázeň 4 bílky, 200 g cukru a šlehejte. Směs by měla mít zhruba 65 °C. Když je cukr rozpuštěný a směs je horká, máte hotovo. Sundejte z vodní lázně a šlehejte dál, dokud hmota nezbělá a není hladká a lesklá. Když už se miska ochladí na dotek, začněte pomalu po kouscích přidávat 250 g máslo. Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte dohladka.
4
Oba korpusy rozkrojte podélně na 3 pláty. Na dortový podnos položte první plát, potřete ho vrstvou krému, na něj položte další a pokračujte dále se všemi pláty. Poté tenkou vrstvou krému pomažte celý dort. Zbylý krém rozdělte do 3 misek, obarvěte potravinářskými barvami a zhruba po třetinách jimi pomažte celý dort. Začněte ve spodní části a postupujte směrem nahoru. Dort si opatrně otáčejte, aby byla každá vrstva rovnoměrná. Na závěr posypte dort cukrovým zdobením. Dejte dort vychladit a pak už může oslava začít.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat dort zdravější
    Na vysypání formy můžete použít mleté ořechy. V receptu můžete snížit množství cukru nebo jej nahradit čekankovým sirupem. Hladkou mouku vyměňte za pohankovou nebo špaldovou. Máslový krém zaměňte za krém z čerstvého sýra. Vanilkový extrakt zaměňte za vanilkový lusk. Potravinářská barviva vybírejte pečlivě, zaměřte se na přírodní barviva.
  • Co byste o cukru měli vědět
    Nadbytek cukru v našem jídelníčku má neblahý vliv nejen na naši tělesnou hmotnost. Najít jeho kvalitní náhražku není snadné. Nutričně nejlépe vychází čekankový sirup, který má dobrou sladivost, nízkou energetickou hodnotu a obsahuje inulin. Navíc je vhodný i pro diabetiky.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 9 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 2 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 9 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 2 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 9 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 2 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 9 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.