Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDort pařez
Albert logoAlbert logo
  • Dort pařez

Dort pařez

Dort pařez
Náročné
46-60 minut
3/5
Česká
Párty
Dezert

Ingredience

Složení
10 porcí
  • Máslo 720 g
  • Mouka hladká 420 g
  • Kypřící prášek 4 člž
  • Sůl 1 člž
  • Kakao holandské 160 g
  • Jedlá soda 1 člž
  • Cukr třtinový 400 g
  • Cukr krupicový 520 g
  • Káva 560 ml
  • Podmáslí 560 ml
  • Salko karamelové 1 ks
  • Vanilkový extrakt 2 člž
  • Vejce 4 ks
  • Vaječný žloutek 7 ks
  • Čokoládové penízky
  • Čokoláda hořká 420 g
  • Máslo 720 g
  • Mouka hladká 420 g
  • Kypřící prášek 4 člž
  • Sůl 1 člž
  • Kakao holandské 160 g
  • Jedlá soda 1 člž
  • Cukr třtinový 400 g
  • Cukr krupicový 520 g
  • Káva 560 ml
  • Podmáslí 560 ml
  • Salko karamelové 1 ks
  • Vanilkový extrakt 2 člž
  • Vejce 4 ks
  • Vaječný žloutek 7 ks
  • Čokoládové penízky

Příprava

1
Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
2
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
3
Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
4
Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
5
Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
6
Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
7
Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
8
120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
9
Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
10
Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
11
Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
12
Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
13
Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
14
Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.
1
Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
2
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
3
Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
4
Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
5
Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
6
Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
7
Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
8
120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
9
Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
10
Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
11
Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
12
Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
13
Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
14
Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 47 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 19 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 47 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.