1
Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
2
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
3
Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
4
Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
5
Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
6
Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
7
Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
8
120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
9
Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
10
Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
11
Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
12
Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
13
Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
14
Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.
1
Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
2
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
3
Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
4
Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
5
Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
6
Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
7
Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
8
120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
9
Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
10
Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
11
Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
12
Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
13
Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
14
Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.