1
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
3
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
4
Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujte kolečka o průměru 7–8 cm, vykrojte i středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a nechte ještě 30 minut kynout.
5
Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a donuty z jedné strany namočte a posypte cukrovým zdobením.
1
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
3
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
4
Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujte kolečka o průměru 7–8 cm, vykrojte i středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a nechte ještě 30 minut kynout.
5
Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a donuty z jedné strany namočte a posypte cukrovým zdobením.