1
Na vál nasypu všechnu mouku, udělám v ní důlek a rozklepnu do něj všechna vajíčka. Osolím a nejprve vidličkou promíchám.
2
Těsto pak zpracovávám rukama, dlouze a pečlivě. Pokud je třeba, přidám trochu vody, ale těsto musí zůstat přiměřeně tuhé. Nakonec ho zabalím do alobalu (aby neokoralo) a nechám půl hodiny odpočívat.
3
Odpočinuté těsto rozválím – začínám od středu do krajů – na velmi tenkou placku, přibližně milimetr silnou. Placku přehnu z každé strany do středu, obě poloviny pak znovu přeložím do středu a nakonec na sebe naložím obě poloviny.
4
Krájím ostrým nožem asi centimetrové pruhy, Nechám je trochu oschnout a pak vařím v osolené vodě. Nudle rozdělím na talíř, posypu je mákem smíchaným s cukrem a poliju rozpuštěným máslem.
5
TIP: Kromě nudli se dá z těsta tvarovat mnoho jiných těstovin. Takhle si svátečně vyrábím třeba i flíčky. Velmi podobně připravuju i závařky do polévky - vlasové nudle nebo drobení. Jen místo hladké mouky dávám hrubou.
1
Na vál nasypu všechnu mouku, udělám v ní důlek a rozklepnu do něj všechna vajíčka. Osolím a nejprve vidličkou promíchám.
2
Těsto pak zpracovávám rukama, dlouze a pečlivě. Pokud je třeba, přidám trochu vody, ale těsto musí zůstat přiměřeně tuhé. Nakonec ho zabalím do alobalu (aby neokoralo) a nechám půl hodiny odpočívat.
3
Odpočinuté těsto rozválím – začínám od středu do krajů – na velmi tenkou placku, přibližně milimetr silnou. Placku přehnu z každé strany do středu, obě poloviny pak znovu přeložím do středu a nakonec na sebe naložím obě poloviny.
4
Krájím ostrým nožem asi centimetrové pruhy, Nechám je trochu oschnout a pak vařím v osolené vodě. Nudle rozdělím na talíř, posypu je mákem smíchaným s cukrem a poliju rozpuštěným máslem.
5
TIP: Kromě nudli se dá z těsta tvarovat mnoho jiných těstovin. Takhle si svátečně vyrábím třeba i flíčky. Velmi podobně připravuju i závařky do polévky - vlasové nudle nebo drobení. Jen místo hladké mouky dávám hrubou.