Skvělý recept na domácí koprovou omáčku by měl být základ vaší kuchařky. Naučíte se ji připravit krok za krokem. Náš tajný tip? Vyzkoušejte přidat zakysanou smetanu, která dodává koprovce svěží chuť.
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Recepty na každý den
Hlavní chod
Ingredience
Složení
4 porce
Hovězí krk 600 g
Cibule 1 ks
Celer 1/4 ks
Mrkev 1 ks
Petržel 1 ks
Kopr 1 svaz.
Bílý pepř
Sůl
Zakysaná smetana 200 ml
Mouka hladká 80 g
Citron 1/2 ks
Mléko 200 ml
Cukr krupicový 1 člž
Máslo 2 plž
Hovězí krk 600 g
Cibule 1 ks
Celer 1/4 ks
Mrkev 1 ks
Petržel 1 ks
Kopr 1 svaz.
Bílý pepř
Sůl
Zakysaná smetana 200 ml
Mouka hladká 80 g
Citron 1/2 ks
Mléko 200 ml
Cukr krupicový 1 člž
Máslo 2 plž
Alergeny
Celer a výrobky z něj
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek
Příprava
1
Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
2
Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
3
Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
4
Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!
1
Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
2
Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
3
Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
4
Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o domácí koprové omáčce měli vědět
Kopr patří mezi aromatické bylinky. Jeho konzumace ovlivňuje správné trávení. Kvůli lepšímu zachování vitaminů bychom kopr do pokrmů měli přidávat až na závěr vaření. Čím déle kopr tepelně upravujeme, tím více se připravujeme o vitaminy, minerály a další cenné látky.
Jak udělat domácí koprovou omáčku zdravější
Koprovku můžete odlehčit vynecháním másla z receptu. Stačí rozmíchat mouku v mléce a přilít do vroucí omáčky a vše dobře provařit.
Ke koprové omáčce patří knedlíky
Pokud máte chuť na klasické české knedlíky, můžete si vybrat z několika tradičních receptů. Vyzkoušejte osvědčené Houskové knedlíky, které se skvěle hodí k omáčkám a masu. Pro něco odlehčenějšího můžete sáhnout po Karlovarském knedlíku, který se vyrábí z pečiva. Pokud hledáte něco speciálního, zkuste Svatomartinské chlupaté knedlíky s křupavou slaninou a cibulkou. A pokud máte rádi bramborové pokrmy, doporučujeme Bramborové knedlíky, které jsou skvělou přílohou k různým pokrmům.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!