Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDomácí koprová omáčka krok za krokem
Albert logoAlbert logo
  • Domácí koprová omáčka krok za krokem

Domácí koprová omáčka krok za krokem

Skvělý recept na domácí koprovou omáčku by měl být základ vaší kuchařky. Naučíte se ji připravit krok za krokem. Náš tajný tip? Vyzkoušejte přidat zakysanou smetanu, která dodává koprovce svěží chuť.
Domácí koprová omáčka krok za krokem
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Recepty na každý den
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Hovězí krk 600 g
  • Cibule 1 ks
  • Celer 1/4 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Petržel 1 ks
  • Kopr 1 svaz.
  • Bílý pepř
  • Sůl
  • Zakysaná smetana 200 ml
  • Mouka hladká 80 g
  • Citron 1/2 ks
  • Mléko 200 ml
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Máslo 2 plž
  • Hovězí krk 600 g
  • Cibule 1 ks
  • Celer 1/4 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Petržel 1 ks
  • Kopr 1 svaz.
  • Bílý pepř
  • Sůl
  • Zakysaná smetana 200 ml
  • Mouka hladká 80 g
  • Citron 1/2 ks
  • Mléko 200 ml
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Máslo 2 plž
Alergeny
  • Celer a výrobky z nějCeler a výrobky z něj
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Příprava

    1
    Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
    2
    Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
    3
    Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
    4
    Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!
    1
    Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
    2
    Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
    3
    Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
    4
    Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Co byste o domácí koprové omáčce měli vědět
      Kopr patří mezi aromatické bylinky. Jeho konzumace ovlivňuje správné trávení. Kvůli lepšímu zachování vitaminů bychom kopr do pokrmů měli přidávat až na závěr vaření. Čím déle kopr tepelně upravujeme, tím více se připravujeme o vitaminy, minerály a další cenné látky.
    • Jak udělat domácí koprovou omáčku zdravější
      Koprovku můžete odlehčit vynecháním másla z receptu. Stačí rozmíchat mouku v mléce a přilít do vroucí omáčky a vše dobře provařit.
    • Ke koprové omáčce patří knedlíky
      Pokud máte chuť na klasické české knedlíky, můžete si vybrat z několika tradičních receptů. Vyzkoušejte osvědčené Houskové knedlíky, které se skvěle hodí k omáčkám a masu. Pro něco odlehčenějšího můžete sáhnout po Karlovarském knedlíku, který se vyrábí z pečiva. Pokud hledáte něco speciálního, zkuste Svatomartinské chlupaté knedlíky s křupavou slaninou a cibulkou. A pokud máte rádi bramborové pokrmy, doporučujeme Bramborové knedlíky, které jsou skvělou přílohou k různým pokrmům.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 6 dní

    Od 20.11.2024 do 26.11.2024

    Platný ještě 41 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 34 dní

    Od 20.11.2024 do 24.12.2024

    Platný ještě 6 dní

    Od 20.11.2024 do 26.11.2024

    Platný ještě 13 dní

    Od 13.11.2024 do 03.12.2024

    Platný ještě 41 dní

    Od 13.11.2024 do 31.12.2024

    Platný ještě 13 dní

    Od 20.11.2024 do 03.12.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.