1
Smíchejte v misce 10 g sušeného droždí s 10 g cukru a 350 ml vlažné vody. Nechte stát 10 minut, dokud nevznikne pěna. Do velké mísy nasypte 250 g mouky a špetku soli, přilijte kvásek a 30 ml olivového oleje.
2
Vypracujte hladké těsto, ručně asi 10 minut nebo robotem 5 minut. Těsto by mělo být měkké a elastické. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí jej dvakrát přeložte, dodáte tak focaccie lepší strukturu.
3
Po vykynutí těsto přendejte do zapékací mísy lehce vymazané olivovým olejem. Pomocí prstů těsto jemně roztáhněte po celé ploše mísy. Nechte kynout ještě hodinu při pokojové teplotě.
4
Ve vykynutém těstě prsty připravte důlky, aby vznikly prohlubně typické pro focacciu. Do nich vložte půlky omytých rajčátek a kousky oliv. Po povrchu těsto posypte nasekaným čerstvým rozmarýnem a špetkou soli. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 30 minut, dokud focaccia nezezlátne. Chutná skvěle teplá i studená. Je ideální jako příloha k polévkám nebo k vínu a sýrům.
1
Smíchejte v misce 10 g sušeného droždí s 10 g cukru a 350 ml vlažné vody. Nechte stát 10 minut, dokud nevznikne pěna. Do velké mísy nasypte 250 g mouky a špetku soli, přilijte kvásek a 30 ml olivového oleje.
2
Vypracujte hladké těsto, ručně asi 10 minut nebo robotem 5 minut. Těsto by mělo být měkké a elastické. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí jej dvakrát přeložte, dodáte tak focaccie lepší strukturu.
3
Po vykynutí těsto přendejte do zapékací mísy lehce vymazané olivovým olejem. Pomocí prstů těsto jemně roztáhněte po celé ploše mísy. Nechte kynout ještě hodinu při pokojové teplotě.
4
Ve vykynutém těstě prsty připravte důlky, aby vznikly prohlubně typické pro focacciu. Do nich vložte půlky omytých rajčátek a kousky oliv. Po povrchu těsto posypte nasekaným čerstvým rozmarýnem a špetkou soli. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 30 minut, dokud focaccia nezezlátne. Chutná skvěle teplá i studená. Je ideální jako příloha k polévkám nebo k vínu a sýrům.