1
V misce s vlažnou vodou rozmíchejte droždí a lžičku cukru. Nechte10 minut odležet.
2
Do velké mísy prosejte 560 g mouky, vsypte 45 g cukru, lžičku solia promíchejte. Doprostřed směsi udělejte důlek a vklepněte do něj2 vejce, 1 žloutek, přilijte olej a kvásek z droždí. Vypracujte hladké vláčné těsto, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout.
3
Mezitím připravte čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a zbylý cukr zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte.
4
Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na4 části. Z každého kusu vyválejte 40 cm dlouhý pruh, který potřete čokoládovou náplní. Konce nechte volné.
5
Zkruťte je do spirály a dva položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Třetí pruh provlékněte kolmo středem na ležící pruhy tak, že jeden pruh leží pod a druhý nad kolmým válečkem. Čtvrtý pruh provlékněte hned vedle třetího, ale opačně. Nejprve nad a poté pod již ležící pruhy. Vznikne vám kříž propletených válečků.
6
Pokračujte v křížení sousedních konců válečků střídavě. Jakmile dokončíte poslední křížení, uzel otočte rubovou stranou nahoru a všechnyvolné kusy těsta spojte uprostřed bochánku. Otočte zpět a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 60 minut kynout.
7
Troubu předehřejte na 175 °C. Zbylý bílek prošlehejte se lžící studené vody a potřete jím nakynutý uzel. Pečte 40 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.
1
V misce s vlažnou vodou rozmíchejte droždí a lžičku cukru. Nechte10 minut odležet.
2
Do velké mísy prosejte 560 g mouky, vsypte 45 g cukru, lžičku solia promíchejte. Doprostřed směsi udělejte důlek a vklepněte do něj2 vejce, 1 žloutek, přilijte olej a kvásek z droždí. Vypracujte hladké vláčné těsto, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout.
3
Mezitím připravte čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a zbylý cukr zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte.
4
Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na4 části. Z každého kusu vyválejte 40 cm dlouhý pruh, který potřete čokoládovou náplní. Konce nechte volné.
5
Zkruťte je do spirály a dva položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Třetí pruh provlékněte kolmo středem na ležící pruhy tak, že jeden pruh leží pod a druhý nad kolmým válečkem. Čtvrtý pruh provlékněte hned vedle třetího, ale opačně. Nejprve nad a poté pod již ležící pruhy. Vznikne vám kříž propletených válečků.
6
Pokračujte v křížení sousedních konců válečků střídavě. Jakmile dokončíte poslední křížení, uzel otočte rubovou stranou nahoru a všechnyvolné kusy těsta spojte uprostřed bochánku. Otočte zpět a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 60 minut kynout.
7
Troubu předehřejte na 175 °C. Zbylý bílek prošlehejte se lžící studené vody a potřete jím nakynutý uzel. Pečte 40 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.