1
Plech 23 × 30 cm vymažu máslem a vyložím pečicím papírem, který znovu vymažu máslem. Troubu předehřeji na 180°C. Kakao proseji do mísy a smíchám ho se solí. V další míse šlehám vejce a 75 g cukru do světležlutého hladkého a nadýchaného krému. Do něj nadvakrát vmíchám kakao. Těsto rozetřu rovnoměrně na připravený plech. Peču 8–10 minut. Zatímco se roláda peče, popráším čistou utěrku moučkovým cukrem. Hned po upečení plát překlopím na utěrku, sundám pečicí papír, sroluji a nechám vychladnout.
2
Mezitím připravím náplň. Do mísy dám čokoládu, zbylý cukr a 2 lžíce smetany ke šlehání. Mísu zavěsím nad vodní lázeň a míchám, až se čokoláda a cukr rozpustí. Zbylou smetanu ušlehám a opatrně ji vmíchám do vychladlé rozpuštěné čokolády. Vychladlou roládu rozvinu, potřu náplní a znovu zatočím. Nakonec ji posypu kakaem, případně ozdobím nastrouhanou čokoládou a nechám v lednici aspoň 2 hodiny chladit.