Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBrusinkový dort s bílou čokoládou
Albert logoAlbert logo
  • Brusinkový dort s bílou čokoládou

Brusinkový dort s bílou čokoládou

Brusinkový dort s bílou čokoládou
Snadné
Více než 60 minut
1/5
Vánoce

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo solené 340 g
  • Máslo 175 g
  • Voda 240 ml
  • Cukr krupicový 420 g
  • Vejce 3 ks
  • Mouka hladká 480 g
  • Cukr moučkový 620 g
  • Brusinky 550 g
  • Olej slunečnicový
  • Kypřící prášek 2,5 člž
  • Vanilkový extrakt 2 plž
  • Zakysaná smetana 240 ml
  • Mléko 240 ml
  • Smetana ke šlehání 40% 175 g
  • Lentilky 340 g
  • Rozmarýn čerstvý 10 snít.
  • Máslo solené 340 g
  • Máslo 175 g
  • Voda 240 ml
  • Cukr krupicový 420 g
  • Vejce 3 ks
  • Mouka hladká 480 g
  • Cukr moučkový 620 g
  • Brusinky 550 g
  • Olej slunečnicový
  • Kypřící prášek 2,5 člž
  • Vanilkový extrakt 2 plž
  • Zakysaná smetana 240 ml
  • Mléko 240 ml
  • Smetana ke šlehání 40% 175 g
  • Lentilky 340 g

Příprava

1
Ledové brusinky si připravte den předem. V rendlíku přiveďte k varu vodu s krupicovým cukrem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, a nechte zhruba 5 minut vařit na mírném plameni do lehkého zhoustnutí. Přelijte do mísy a nechte 10 minut chladnout. Vsypte brusinky a opatrně promíchejte, aby se hezky rovnoměrně obalily sirupem. Dejte přes noc do lednice, příležitostně promíchejte. Před použitím brusinky vyndejte ze sirupu a oválejte je několikrát v moučkovém cukru. Pak je nechte tak hodinu osychat.
2
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymazané olejem a vyložené pečicím papírem. Ve velké míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte máslo, vejce, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko a míchejte dohladka. Pozor ale, abyste těsto nepřemíchali. Opatrně vmíchejte brusinky. Těsto rozdělte do připravených forem, uhlaďte povrch a pečte 35–40 minut.
3
Mezitím připravte krém. Čokoládové čočky dejte do kovové misky. Smetanu zahřívejte, dokud se nezačne skoro vařit. Nalijte ji do misky na čokoládu a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 5–7 minut stát, pak rozmíchejte dohladka a nechte skoro vychladnout – měla by být dost hustá. Pak ji 2–3 minuty šlehejte elektrickým šlehačem, až bude hladká a nadýchaná. Přidejte máslo a šlehejte dál, dokud není zašlehané. Za stálého šlehání pomalu a postupně přidávejte cukr – tolik, aby vám to chutnalo.
4
Upečené a vychladlé korpusy vyndejte z trouby, nechte vychladnout a každý rozřízněte podélně napůl. Promažte je rovnoměrně krémem a navrstvěte je a sebe. Nakonec krémem potřete i vršek a boky dortu. Navrch naaranžujte ledové brusinky a po obvodu zapíchejte rozmarýnové snítky.
1
Ledové brusinky si připravte den předem. V rendlíku přiveďte k varu vodu s krupicovým cukrem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, a nechte zhruba 5 minut vařit na mírném plameni do lehkého zhoustnutí. Přelijte do mísy a nechte 10 minut chladnout. Vsypte brusinky a opatrně promíchejte, aby se hezky rovnoměrně obalily sirupem. Dejte přes noc do lednice, příležitostně promíchejte. Před použitím brusinky vyndejte ze sirupu a oválejte je několikrát v moučkovém cukru. Pak je nechte tak hodinu osychat.
2
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymazané olejem a vyložené pečicím papírem. Ve velké míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte máslo, vejce, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko a míchejte dohladka. Pozor ale, abyste těsto nepřemíchali. Opatrně vmíchejte brusinky. Těsto rozdělte do připravených forem, uhlaďte povrch a pečte 35–40 minut.
3
Mezitím připravte krém. Čokoládové čočky dejte do kovové misky. Smetanu zahřívejte, dokud se nezačne skoro vařit. Nalijte ji do misky na čokoládu a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 5–7 minut stát, pak rozmíchejte dohladka a nechte skoro vychladnout – měla by být dost hustá. Pak ji 2–3 minuty šlehejte elektrickým šlehačem, až bude hladká a nadýchaná. Přidejte máslo a šlehejte dál, dokud není zašlehané. Za stálého šlehání pomalu a postupně přidávejte cukr – tolik, aby vám to chutnalo.
4
Upečené a vychladlé korpusy vyndejte z trouby, nechte vychladnout a každý rozřízněte podélně napůl. Promažte je rovnoměrně krémem a navrstvěte je a sebe. Nakonec krémem potřete i vršek a boky dortu. Navrch naaranžujte ledové brusinky a po obvodu zapíchejte rozmarýnové snítky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 33 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 26.11.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 40 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 20.11.2024 do 03.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.