1
Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
2
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
4
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.
1
Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
2
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
4
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.