Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBramborové koblihy
Albert logoAlbert logo
  • Bramborové koblihy

Bramborové koblihy

Bramborové koblihy
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Cukr krupicový 1 plž
  • Mléko 250 ml
  • Sůl
  • Brambory 400 g
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Citronová kůra 1/2 ks
  • Rum
  • Povidla švestková
  • Cukr moučkový
  • Olej slunečnicový
  • Máslo 60 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Cukr krupicový 1 plž
  • Mléko 250 ml
  • Sůl
  • Brambory 400 g
  • Mouka polohrubá 500 g
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Citronová kůra 1/2 ks
  • Rum
  • Povidla švestková
  • Cukr moučkový
  • Olej slunečnicový
  • Máslo 60 g

Příprava

1
Na 30 kusů koblih, příprava 20 min, kynutí 1 hod, smažení 30 min.
2
Kvasnice rozdrobte do misky, přidejte cukr a trochu vlažného mléka, lehce zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
3
Brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je nastrouhejte do mísy a přidejte k nim máslo, mouku, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, rum, špetku soli, kvásek i zbylé mléko. Zadělejte tužší těsto a nechte hodinu kynout.
4
Z těsta vykrajujte lžící kousky, tvarujte do placičky, naplňte povidly, zabalte jako šáteček, konce pořádně přitiskněte k sobě, otočte a nechte ještě chvíli vykynout.
5
Ve středně velkém kastrůlku rozpalte větší množství oleje (aby koblížky plavaly) a smažte. Do horkého oleje dávejte koblihy vykynutou stranou dolů a počítejte s tím, že lehce nabudou. Po naběhnutí a zezlátnutí je otočte a smažte i z druhé strany. Horké koblihy obalujte v moučkovém cukru nebo je jen pocukrujte.
6
TIP: Při smažení koblih přidávejte do tuku kolečka mrkve, nebude se vám přepalovat tuk. Koblihy nejdou dělat z nových brambor – mají v sobě příliš vody. Do bramborových koblih můžete dát i marmeládu, jablečná povidla nebo je udělat „prázdné“. Koblihy mají při smažení tendenci, natáčet se tam, kde je víc náplně – přidržujte je proto dřevěnou vařečkou. Smažte na dostatečném množství oleje – koblihy opravdu musí plavat.
7
Těsto řídne, proto pracujte rychle. Hotové koblihy klidně obalujte i v cukru smíchaném s mletou skořicí. Do druhého dne koblihy uchovávejte přikryté utěrkou.
1
Na 30 kusů koblih, příprava 20 min, kynutí 1 hod, smažení 30 min.
2
Kvasnice rozdrobte do misky, přidejte cukr a trochu vlažného mléka, lehce zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
3
Brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je nastrouhejte do mísy a přidejte k nim máslo, mouku, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, rum, špetku soli, kvásek i zbylé mléko. Zadělejte tužší těsto a nechte hodinu kynout.
4
Z těsta vykrajujte lžící kousky, tvarujte do placičky, naplňte povidly, zabalte jako šáteček, konce pořádně přitiskněte k sobě, otočte a nechte ještě chvíli vykynout.
5
Ve středně velkém kastrůlku rozpalte větší množství oleje (aby koblížky plavaly) a smažte. Do horkého oleje dávejte koblihy vykynutou stranou dolů a počítejte s tím, že lehce nabudou. Po naběhnutí a zezlátnutí je otočte a smažte i z druhé strany. Horké koblihy obalujte v moučkovém cukru nebo je jen pocukrujte.
6
TIP: Při smažení koblih přidávejte do tuku kolečka mrkve, nebude se vám přepalovat tuk. Koblihy nejdou dělat z nových brambor – mají v sobě příliš vody. Do bramborových koblih můžete dát i marmeládu, jablečná povidla nebo je udělat „prázdné“. Koblihy mají při smažení tendenci, natáčet se tam, kde je víc náplně – přidržujte je proto dřevěnou vařečkou. Smažte na dostatečném množství oleje – koblihy opravdu musí plavat.
7
Těsto řídne, proto pracujte rychle. Hotové koblihy klidně obalujte i v cukru smíchaném s mletou skořicí. Do druhého dne koblihy uchovávejte přikryté utěrkou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 49 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 7 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 7 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 21 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 49 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.

ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM, ABYSTE JEDLI LÉPE

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu.