1
Sušené houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Jakmile začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu. Čerstvé houby nakrájejte a poduste doměkka. V hrnci rozehřejte tuk a osmahněte na něm doměkka cibuli. Pak přidejte máslo, přisypte mouku a umíchejte tmavě zlatou jíšku. Zalijte ji za stálého míchání 1,25 l vody.
2
Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou nebo podušené čerstvé, osolte a vařte 10–15 minut. Pak přidejte 1 celou mrkev, ½ celeru a 1 celou petržel. Zbývající zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte vařit do polévky. Vařte 10 minut, pak zeleninu vařenou v celku vyndejte, přidejte česnek a přisypte majoránku. Vařte dalších 5 minut. Nakonec dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.