Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBorůvkový koláč
Albert logoAlbert logo
  • Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Návod na výrobu kvásku, těsta, drobenky i zpracování borůvek. Výsledkem je tradiční borůvkový koláč na plechu, kterým si zpříjemníte jarní nebo letní víkend.
Borůvkový koláč
Náročné
Více než 60 minut
3/5
Česká

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Máslo 215 g
  • Cukr krupicový 140 g
  • Mléko plnotučné 250 ml
  • Droždí čerstvé 35 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Borůvky 1 l
  • Mouka hrubá 200 g
  • Cukr moučkový 200 g
  • Máslo 215 g
  • Cukr krupicový 140 g
  • Mléko plnotučné 250 ml
  • Droždí čerstvé 35 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Borůvky 1 l
  • Mouka hrubá 200 g
  • Cukr moučkový 200 g

Příprava

1
V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, 2 žloutky, 65 g cukru a 115 g másla, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
2
Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
3
Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a 100 g trochu rozměklého másla a pak hmotu rozdrobím.
4
Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je 75 g krupicového cukru a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
1
V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, 2 žloutky, 65 g cukru a 115 g másla, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
2
Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
3
Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a 100 g trochu rozměklého másla a pak hmotu rozdrobím.
4
Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je 75 g krupicového cukru a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 5 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 12 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.