1
Oloupejte 750 g mrkve, nakrájejte ji na hranolky a vyskládejte je vedle sebe na plech opatřený pečicím papírem. Osolte, pokapejte lžící oleje a pečte v troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut.
2
Ve větší míse smíchejte 460 g mletého masa, rozklepnuté vejce, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, lžíci čerstvého omytého kopru, sůl a pepř. Z masové směsi vytvarujte dlaní kuličky o průměru 2 cm. V hlubší velké pánvi zahřejte 3 lžíce oleje a kuličky opečte ze všech stran dozlatova, asi 10–12 minut. Vyjměte a odložte stranou.
3
Ve stejné pánvi rozpusťte 25 g másla, vsypte 3 lžíce mouky a 2 minuty nepřetržitě míchejte. Bujón rozpusťte ve 400 ml vroucí vody a pomalu přilévejte k máslu s moukou. Za stálého míchání přiveďte omáčku k varu. Přidejte masové kuličky a nechte 10 minut probublávat. V dalším rendlíku si na oříšku másla prohřejte hrášek a dochuťte ho troškou soli. Mezitím si dle návodu na obalu připravte 450 g polenty. Vmíchejte 20 ml olivového oleje, 25 g másla a dochuťte jemně solí.
4
Masové kuličky podávejte s polentovou kaší, pečenou mrkví a hráškem. Víte, že masové kuličky jsou oblíbeným receptem švédských dětí?
1
Oloupejte 750 g mrkve, nakrájejte ji na hranolky a vyskládejte je vedle sebe na plech opatřený pečicím papírem. Osolte, pokapejte lžící oleje a pečte v troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut.
2
Ve větší míse smíchejte 460 g mletého masa, rozklepnuté vejce, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, lžíci čerstvého omytého kopru, sůl a pepř. Z masové směsi vytvarujte dlaní kuličky o průměru 2 cm. V hlubší velké pánvi zahřejte 3 lžíce oleje a kuličky opečte ze všech stran dozlatova, asi 10–12 minut. Vyjměte a odložte stranou.
3
Ve stejné pánvi rozpusťte 25 g másla, vsypte 3 lžíce mouky a 2 minuty nepřetržitě míchejte. Bujón rozpusťte ve 400 ml vroucí vody a pomalu přilévejte k máslu s moukou. Za stálého míchání přiveďte omáčku k varu. Přidejte masové kuličky a nechte 10 minut probublávat. V dalším rendlíku si na oříšku másla prohřejte hrášek a dochuťte ho troškou soli. Mezitím si dle návodu na obalu připravte 450 g polenty. Vmíchejte 20 ml olivového oleje, 25 g másla a dochuťte jemně solí.
4
Masové kuličky podávejte s polentovou kaší, pečenou mrkví a hráškem. Víte, že masové kuličky jsou oblíbeným receptem švédských dětí?