1
Udělejte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.
2
Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu.
3
Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.
4
Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
5
V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany.
6
Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
7
Pak vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a zasypejte strouhaným tvarohem.
1
Udělejte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.
2
Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu.
3
Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.
4
Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
5
V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany.
6
Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
7
Pak vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a zasypejte strouhaným tvarohem.