Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBaby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky
Albert logoAlbert logo
  • Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky

Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky

Ještě nevíte, čím rodinu pohostíte na 1. svátek vánoční? Máme pro vás tip! Opravdový majstrštyk hodný sváteční tabule. Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky!
Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky
Snadné
Více než 60 minut
3/5
Vánoce
Hlavní chod

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Krůta baby 1 ks
  • Sůl
  • Batátové hranolky 600 g
  • Olej olivový
  • Rozmarýn čerstvý 2 snít.
  • Kaštany jedlé 200 g
  • Houby sušené 20 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Bílé víno 150 ml
  • Cibule šalotka 3 ks
  • Toastový chléb světlý 3 ks
  • Tymián čerstvý 2 plž
  • Máslo 45 g
  • Klobása bílá 600 g
  • Krůta baby 1 ks
  • Sůl
  • Batátové hranolky 600 g
  • Olej olivový
  • Rozmarýn čerstvý 2 snít.
  • Kaštany jedlé 200 g
  • Houby sušené 20 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Bílé víno 150 ml
  • Cibule šalotka 3 ks
  • Toastový chléb světlý 3 ks
  • Tymián čerstvý 2 plž
  • Máslo 45 g
  • Klobása bílá 600 g

Příprava

1
Den předem připravte krůtu na pečení. Kůži dobře osušte a celou krůtu pečlivě nasolte. Nezapomeňte solit také zevnitř. Položte krůtu na pekáč a nezakrytou nechte v lednici odpočívat 24 hodin.
2
Ostrým špičatým nožem nařízněte kaštany do kříže. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte pět minut vařit. Slijte je a ještě teplé oloupejte. Vraťte zpátky do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 20 až 30 minut doměkka. Uvařené kaštany nechte oschnout a pak nahrubo nasekejte.
3
Troubu rozehřejte na 220 °C.
4
Sušené houby nalámejte do misky a zalijte vínem. Dejte zatím stranou. Šalotky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Nechte trochu vychladnout a potom přesuňte k houbám. Přidejte lístky tymiánu, nasekané kaštany, toustový chleba nakrájený na kostičky a klobásku vymačkanou ze střívka. Promíchejte.
5
Do břicha krůty vložte nádivku. Přečnívající kůži spíchněte párátky nebo ji sešijte kuchyňským provázkem.
6
Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a dejte péct. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte celkem tři až tři a půl hodiny. Během pečení položte na krůtu kousky másla a v polovině pečení ji obraťte na záda.
7
Po vytažení z trouby zabalte krůtu na půl hodiny do alobalu a nechte odpočinout.
8
Batátové hranolky smíchejte v míse s olivovým olejem, rozmarýnem a nasekaným česnekem. Posolte a proházejte, aby se všechny hranolky obalily olejem a bylinkami. Vložte do horkovzdušné fritézy Philips a upečte dle návodu.
1
Den předem připravte krůtu na pečení. Kůži dobře osušte a celou krůtu pečlivě nasolte. Nezapomeňte solit také zevnitř. Položte krůtu na pekáč a nezakrytou nechte v lednici odpočívat 24 hodin.
2
Ostrým špičatým nožem nařízněte kaštany do kříže. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte pět minut vařit. Slijte je a ještě teplé oloupejte. Vraťte zpátky do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 20 až 30 minut doměkka. Uvařené kaštany nechte oschnout a pak nahrubo nasekejte.
3
Troubu rozehřejte na 220 °C.
4
Sušené houby nalámejte do misky a zalijte vínem. Dejte zatím stranou. Šalotky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Nechte trochu vychladnout a potom přesuňte k houbám. Přidejte lístky tymiánu, nasekané kaštany, toustový chleba nakrájený na kostičky a klobásku vymačkanou ze střívka. Promíchejte.
5
Do břicha krůty vložte nádivku. Přečnívající kůži spíchněte párátky nebo ji sešijte kuchyňským provázkem.
6
Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a dejte péct. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte celkem tři až tři a půl hodiny. Během pečení položte na krůtu kousky másla a v polovině pečení ji obraťte na záda.
7
Po vytažení z trouby zabalte krůtu na půl hodiny do alobalu a nechte odpočinout.
8
Batátové hranolky smíchejte v míse s olivovým olejem, rozmarýnem a nasekaným česnekem. Posolte a proházejte, aby se všechny hranolky obalily olejem a bylinkami. Vložte do horkovzdušné fritézy Philips a upečte dle návodu.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 6 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 48 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 6 dní

Od 13.11.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 6 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 20 dní

Od 13.11.2024 do 03.12.2024

Platný ještě 48 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.