1
Z 6 čerstvých artyčoků odstraňte postupně tvrdé listy a chmýří, tak aby vám zůstala samotná srdíčka. Vložte je do mísy s 1 l vody a šťávou ze 2 důkladně očištěných citronů. Vložte do hrnce i oba vymačkané citrony. Nechte společně 10 minut marinovat, poté artyčoky vyndejte a nechte okapat. Srdíčka artyčoků poté nakrájejte na centimetrové plátky.
2
V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené 3 stroužky česneku. Po chvíli přidejte k česneku do pánve srdíčka artyčoků, osolte a opepřete. Opékejte 5 minut a občas prohoďte pánví nebo opatrně zamíchejte.
3
Vlijte 60 ml bílého vína, lžíci citronové šťávy a přiklopte. Snižte plamen a vařte přibližně 12 minut. Hotovo máte, když jsou artyčoky měkké. Poznáte to tak, že při propíchnutí nožem jimi lehce projdete naskrz.
4
Na závěr vmíchejte hrst nasekané hladkolisté petrželky, povařte společně ještě přibližně 1 minutu, aby se zredukovala přebytečná tekutina. Takto připravené artyčoky podávejte například s bílým pečivem, jako je francouzská bageta nebo opečený toastový chléb. A se skleničkou bílého vína budou chutnat ještě lépe. Užijte si tu pravou romantiku. Dobrou chuť.
1
Z 6 čerstvých artyčoků odstraňte postupně tvrdé listy a chmýří, tak aby vám zůstala samotná srdíčka. Vložte je do mísy s 1 l vody a šťávou ze 2 důkladně očištěných citronů. Vložte do hrnce i oba vymačkané citrony. Nechte společně 10 minut marinovat, poté artyčoky vyndejte a nechte okapat. Srdíčka artyčoků poté nakrájejte na centimetrové plátky.
2
V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce olivového oleje a přidejte na plátky nakrájené 3 stroužky česneku. Po chvíli přidejte k česneku do pánve srdíčka artyčoků, osolte a opepřete. Opékejte 5 minut a občas prohoďte pánví nebo opatrně zamíchejte.
3
Vlijte 60 ml bílého vína, lžíci citronové šťávy a přiklopte. Snižte plamen a vařte přibližně 12 minut. Hotovo máte, když jsou artyčoky měkké. Poznáte to tak, že při propíchnutí nožem jimi lehce projdete naskrz.
4
Na závěr vmíchejte hrst nasekané hladkolisté petrželky, povařte společně ještě přibližně 1 minutu, aby se zredukovala přebytečná tekutina. Takto připravené artyčoky podávejte například s bílým pečivem, jako je francouzská bageta nebo opečený toastový chléb. A se skleničkou bílého vína budou chutnat ještě lépe. Užijte si tu pravou romantiku. Dobrou chuť.