Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKaramelový koláč s vlašskými ořechy
Albert logoAlbert logo
  • Karamelový koláč s vlašskými ořechy

Karamelový koláč s vlašskými ořechy

Karamelový koláč s vlašskými ořechy
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience

Složení
12 porcí
  • Máslo 185 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr krupicový 250 g
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Vlašské ořechy 200 g
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Máslo 185 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr krupicový 250 g
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Vlašské ořechy 200 g
  • Smetana ke šlehání 200 ml

Příprava

1
Předehřejte troubu na 190 °C. Mouku, 85 g másla, 50 g cukru a sůl míchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválejte, vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 10 minut do chladničky. Pak pečte v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5 minut.
2
Mezitím udělejte náplň. V těžké pánvi pomalu zahřívejte 200 g cukru a 3 lžíce vody. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně, vmíchejte 100 g másla a pak 200 g smetany. Přiveďte znovu k varu, prudce vařte a míchejte, až směs zhoustne. Pak přidejte ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na koláč a dejte na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Nechte 10 minut chladnout a podávejte. Koláč chutná teplý i studený.
1
Předehřejte troubu na 190 °C. Mouku, 85 g másla, 50 g cukru a sůl míchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválejte, vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 10 minut do chladničky. Pak pečte v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5 minut.
2
Mezitím udělejte náplň. V těžké pánvi pomalu zahřívejte 200 g cukru a 3 lžíce vody. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně, vmíchejte 100 g másla a pak 200 g smetany. Přiveďte znovu k varu, prudce vařte a míchejte, až směs zhoustne. Pak přidejte ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na koláč a dejte na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Nechte 10 minut chladnout a podávejte. Koláč chutná teplý i studený.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 18.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 10 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.